Estetska dermatologija

 Uklanjanje bora punjačima ili filerima:

  Vremenom naše se lice mijenja, broj bora i njihova dubina se povećavaju, dok se na drugim mjestima gubi volumen. Punjač ili filer sastoji se od gela baziranog na hijaluronskoj kiselini, vrlo sličnoj onoj koju posjeduje i naše tijelo. Sastavni je dio mnogih vrsta tkiva: vezivnog, živčanog i hrskavičnog tkiva te kože. Popunjavajući bore i vežući molekule vode licu daje svježiji i mlađi izgled, a da pri tome ne narušava njegov prirodni izgled

 Ispujavanje bora hijaluronom je gotovo bezbolno, što ovisi od osobe do osobe. Namijenjeni  su za sva područja kože lica. Njihovim injiciranjem u kožu postiže se popunjavanje bora, ali i vraćanje izgubljenog volumena (popunjavanje obraza, naglašavanje izgubljene linije brade, podizanje kutova usana) te rehidracija kože zbog vezanja molekula vode. Dodatno, hijaluronska kiselina potiče regeneraciju i stvaranje novog kolagena. Tretiranjem određenih dijelova lica posebnim tehnikama, postiže se zapravo efekt liftinga lica, a sve u smislu zadržavanja prirodnog izgleda. Nakon zahvata moguća je pojava crvenila, podljeva, otoka, ili osjetljivosti na mjestu injiciranja filera. Crvenilo nestaje obično nekoliko sati nakon injiciranja filera, dok otok i podljev najčešće nestaju za nekoliko dana. Izuzetno rijetko može nastati alergijska reakcija ili pak nekroza dijela kože.

 

  Postupak:

  Prije tretmana na željena mjesta apliciram kremu koja sadrži lokalni anestetik, a sam preparat injiciram kanilom koja je danas sve više u uporabi. Kanila je duga igla s tupim vrhom pa ima brojne prednosti u odnosu na iglu: zahvat je manje bolan, rezultati su puno bolji, oporavak znatno kraći, a što je najvažnije, ovo je najsigurniji način primjene. Tupi vrh kanile ne oštećuje arterije, kapilare i živac. Ujedno postotak razvoja modrica je znatno niži te puno kraće traju.

 Apliciranje se može raditi u bilo koje doba godine, i nakon aplikacije nekoliko dana treba izbjegavati izlaganje pretjeranoj toplini (Suncu, sauni, solarij) ili pak pretjeranoj hladnoći. Također, prema savjetu dermatologa potrebno je aplicirati kreme i nježno masirati tretirana područja. Osoba se može vratiti u svoju ali i radnu okolinu odmah nakon zahvata, dok se eventualne male modrice mogu kamuflirati. Rezultat je vidljiv u potpunosti za 10ak dana kada hijaluronska kiselina veže vodu, a traje barem 9 do 12 mjeseci. U svom radu koristim samo one preparate koji su godinama na tržištu, koji su registrirani i koji se provjeravaju u našoj državi, a koji se i u svijetu najčešće koriste.

 

Mikrodermoabrazija:

Mikrodermoabrazija je mehaničko brušenje kože pomoću dijamantnih brusilica, različitih debljina i s različitim brojem okretaja koja se primjenjuje kada se želi regenerirati koža, ali i kod problema akni, ožiljaka od akni, bora, hiperpigmentacija i keratoza.

Ovo je nježna, bezbolna metoda bez rizika od alergija i ožiljaka, kojom možemo regulirati do kojeg stupnja i koliko agresivni želimo biti. Nakon ovakvog ciljanog uklanjanja mrtvih stanica, stimulira se snažan rast novih stanica u bazalnom sloju kože koje potom migriraju u gornje slojeve, postupno obnavljajući tkivo.

Histološkim je analizama dokazano remodeliranje kolagenskih vlakana u dermisu nakon dermoabrazije, čime se objašnjava učinak pomlađivanja. Moguće komplikacije uključuju pojavu bakterijske ili virusne infekcije, milija, prolongiranog eritema, hiperpigmentacija i hipopigmentacija te ožiljaka. Obzirom da je koža nakon ovog tretmana osjetljiva, pacijente upozoravamo na pravilnu zaštitu od sunca, odnosno fotoprotekciju.

Mikrodermoabrazija će savršeno osvježiti i regenerirati zrelu kožu, umanjiti bore, ublažiti hiperpigmentacije te joj vratiti zdrav i njegovan izgled. Jedna od značajnih prednosti ovog postupka u dermatologiji je i smanjena pojava akni nakon tretmana. Dakle, učinak kod pacijenata s aknama je dvojak. Prvenstveno se uklanjaju i ublažavaju ožiljci od akni, a s druge strane se smanjuje i učestalost pojave novih akni. No, ovaj postupak ne savjetujemo pacijentima koji imaju neke kožne bolesti kao npr. psorijazu, atopijski dermatitis, prekanceroze ili karcinome kože, ako su na terapiji nekim ljekovim kao npr. sistemski retinoidi ili imaju kožne infekcije.

Mikrodermoabrazija se vrlo često kombinira i s drugim zahvatima u estetskoj dermatologiji, kao što su npr. kemijski pilinzi, laserski tretmani, aplikacija hijaluronske kiseline i/ili botoxa. Najvećom prednosti ovog tretmana smatra se što ne postoji posebno vrijeme oporavka tako da odmah nakon tretmana možete obavljati svoje svakodnevne aktivnosti.


Kemijski pilinzi:
  Pod utjecajem negativnih faktora svakodnevnog života (sunčevo zračenje, stres, toksini) značajno se usporava proces obnavljanja kože. Stare, istrošene stanice ostaju na površini kože sve duže, koža gubi elastičnost, vlažnost i mladenački tonus te dolazi do pojave bora, pjegica i poremećaja pigmentacije kože.

  U našem radu koristimo preparate sa različitom koncentracijom glikolne kiseline (od 30 do 70 %), kao i cijeli spektar pilinga na bazi organskih kiselina (piruvična, mandelična, salicilna, mliječna, trikloroctena, kojična) kojima možemo tretirati kožu lica, vrata, dekoltea i šaka. Navedeni preparati djeluju na staničnoj razini i povećavaju stvaranje elastina i kolagena, tako da obnovljena koža zbog svoje elastičnosti i tonusa ima mladenački, zdraviji izgled. Ovisno o tipu pilinga te tipu kože, pilinzi se mogu primjenjivati svakih 15ak dana. U većini slučajeva dovoljno je 4 do 5 tretmana godišnje.

  U indikacije za primjenu pilinga spadaju : akne i ožiljci od akni, rozacea, solarne keratoze, hiperpigmentacije, strije, viseća koža u području unutrašnjih strana natkoljenica i nadlaktica te znaci fotooštećenja kože lica, vrata, dekoltea i šaka.

Uklanjanje bora Botox-om:
Bore se javljaju zbog kontrakcija mišića lica, a s vremenom postaju dublje i trajne. Injiciranjem specijalno priređenog botulinum toksina tip A, u malim dozama, u određene mišiće lica, postiže se selektivna blokada tih mišića. Oni se opuštaju, a koža iznad njih postaje mekša i bez bora. Obzirom da okolni mišići ostaju u funkciji, lice zadržava normalnu mimiku i izraz. Za pacijenta je postupak jednostavan i relativno bezbolan. Traje oko 15 do 20 minuta, ovisno o broju tretiranih anatomskih regija lica. No apliciranje preparata zahtijeva dobro poznavanje anatomije kao i farmakokinetike preparata te mogućih nuspojava i komplikacija. Klinički učinak postaje zamjetljiv 1 do 3 dana nakon tretmana, premda kod nekih pacijenata može proći i duže vremensko razdoblje (7 do 12 dana) do vidljivog učinka. Nažalost, učinak nije trajan. Nakon 4 do 6 mjeseci postupno nestaje.

Liječenje pretjeranog znojenja primenjenom Botox-a:
Botulinum toksin je egzotoksin proizveden od anaerobne bakterije Clostridium botulinum. Postoji sedam različitih tipova ovog toksina, koji se razlikuju po mehanizmima intracelularnog djelovanja iako im je konačni učinak jednak. Danas se u terapijske svrhe rabi botulinum toksin tip A (Botox), koji ima najdugotrajniji učinak. Hiperhidroza je autonomni poremećaj koji se očituje u prekomjernom znojenju u području pazušnih jama, dlanova i/ili tabana. Primjenom Botoxa u obliku brojnih intradermalnih injekcija postiže se blokada sekrecije žlijezda znojnica, pa znojenje na tim područjima prestaje. Učinak najčešće postaje zamjetljiv 1 do 3 dana nakon tretmana, premda u nekih pacijenata mora proći i duže vremensko razdoblje (7 do 12 dana) do vidljivog učinka. Nažalost, učinak nije trajan. Nakon prosječno 4 do 6 mjeseci postupno nestaje.

Mezoterapija:
  Mezoterapija je indicirana za revitalizaciju i vraćanje tonusa kože, znači namijenjena je koži koja je dehidrirana, smanjenog tonusa i elastičnosti. Provodi se i kao prevencija prvih znakova starenja kože, kod terapije ožiljaka od akne, za vraćanje sjaja koži, u terapiji prvih bora, u terapiji celulita, revitalizaciji kose, kao i u terapiji opuštene kože tijela.

  U našoj Poliklinici radimo mezoterapiju kože lica primjenjujući dermoroller, sterilni valjak sa iglicama različite duljine. Stvaramo male ubodne rane prelazeći površinu kože dermorollerom u četri smjera, ali aktiviramo i fibroblaste, stanice koje su odgovorne za zarastanje rana ali i za proizvodnju vezivnog tkiva, odnosno kolagena. Potom nanosimo preparate (Revitacare, CytoCare) koje su spoj hijaluronske kiseline, mineralnih soli, aminokiselina te vitamina koji značajno povećavaju vlažnost kože, njenu elastičnost i tonus. Njihovom primjenom povećava se stvaranje fibroblasta i keratinocita te se ostvaruje antioksidativni i zaštitini učinak. Na taj se način uklanjaju intradermalne bore i spriječava se njihova pojava te se povećava glatkoća i elastičnost kože tretirane regije.

  Primjenjuju se u okviru definiranih protokola u najčešće pet tretmana u razmacima od tjedan do mjesec dana, a učinak je vidljiv već nakon prvog tretmana. Nakon svakog sljedećeg postupka promjena je sve uočljivija. S obzirom na to da je proces regeneracije kože dugoročan, rezultat će se u 3 do 4 mjeseca nakon završetka tretmana i dalje poboljšavati, a takvo će se stanje održati jednu do dvije godine.