ZERONA LASER - sada i u Dubrovniku!

 • U našoj Poliklinici odnedavno dostupan Zerona laser, prvi neinvazivni laser za preoblikovanje tijela koji efektivno uklanjanja masnoće, reducira celulit i zateže kožu bez negativnih nuspojava koje se javljaju kod primjene kirurških metoda.
 • Tretmani sa ovim laserom dostupni su samo u medicinskim ustanovama i provode se uz liječnički nadzor.
 • Potpuno bezbolna metoda bez vremena potrebnog za oporavak.Zerona laser (hladni Erchonia laser) je prvi neinvazivni laser odobren od FDA (Food and Drug Administration) koji efektivno uklanja masnoću i celulit bez negativnih nuspojava koje se javljaju kirurškim metodama.

 • FDA za smanjenje obujma
 • FDA za neinvazivan tretman celulita
 • FDA za pretilost

Mnogobrojna istraživanja su dokazala efektivnost neinvazivne procedure Zerona na preoblikovanje tijela. Zerona tretmanima (6 tretmana tokom dva do tri tjedna) u prosjeku se gubi 10.1 cm.


 • PRIPREMA

  Prije prvog tretmana potrebno je doći na konzultacije na kojima se detaljno pregledavaju, fotografiraju i mjere kritična područja, da bi se imale informacije za praćenje i kontrolu napretka.

 • PROCJENA BROJA TRETMANA

  Osim pregleda procjenjuje se broj potrebnih tretmana za postizanje očekivanih rezultata te zdravstveno stanje. Broj tretmana varira od čovjeka do čovjeka te uvelike ovisi o veličini osobe i željenim rezultatima, ipak optimalan učinak postiže se sa 6 tretmana tijekom 2 do 3 tjedna, u trajanju najčešće 30ak minuta.

 • LIMFNA DRENAŽA 

Nakon svakog tretmana Zerona lasera slijedi tretman limfne drenaže u trajanju od 30ak minuta, radi efikasnije eliminacije masnoća i štetnih tvari iz tijela, balansa tjelesnih tekućina i bolje detoksikacije.

 •  POVRATAK DNEVNIM AKTIVNOSTIMA - odmah nakon svakog tretmana

REZULTATI 

Rezultati su vidljivi odmah nakon tretmana, a daljnji gubitak obujma i toniziranje tkiva nastavlja se i tijekom sljedećih nekoliko tjedana. Za bolje rezultate potrebno je piti minimalno 2 litre vode dnevno, vježbati ili barem svakodnevno hodati 30 minuta, konzumirati manje obroke 5 puta na dan, nikad ne preskakati obrok, imati zdrav doručak, izbjegavati kavu i alkohol, a posljednji obrok uzeti barem 2 sata prije spavanja.


 • MJERE OPREZA 

Tretman se ne savjetuje osobama koje imaju poremećaj imunološkog sustava (HIV, AIDS,...), bolesti srca ili krvožilnog sustava, imaju ugrađen pacemaker, boluju od tromboze, trebaju transplantaciju organa, ženama koje su trudne ili doje te pojedincima s metalnim protezama ili bilo kojom ozbiljnom bolešću, ali i onima koji uzimaju lijekove za snižavanje razine lipida, antikoagulantne lijekove ili pak steroide.

 • Koji je princip rada ovog lasera?


Laser na masnoj stanici stvara prijelaznu poru te se lipidi iscjede iz masne stanice, volumen masne stanice se smanji i kolabira. Prije izlaganja laseru masna stanica ima normalan oblik. Unutar minute izlaganja laseru, masna stanica se počinje pretvarati u prijelaznu poru. Ova pora dozvoljava prijelaz sadržaja stanice (lipidi) izvan same stanice. Jednom kad se masna stanica isprazni, sadržaj prelazi u limfni sustav pomoću kojeg se izluči iz tijela normalnim putem detoksikacije. U prosjeku, pacijenti gube 9 cm na referentim točkama poput struka, bokova, bedara i stražnjice. Placebo grupe su izgubile samo 1 cm.

 

 

 

 

Sunce i koža

 

Obzirom da je učestalost tumora kože u stalnom porastu kao i da je otprilike 80% tumora kože uzrokovana ultravioletnim (UV) zračenjem, jasno nam je da je glavni cilj brojnih javnozdravstvenih akcija upoznavanje pučanstva o pravilnim smjernicama kod izlaganja kože sunčevu zračenju. Sunčeva svjetlost sastoji se od UV zraka, vidljivog spektra te infracrvenog - IR. Kad govorimo o djelovanju istih na našu kožu najvažnije su nam UV zrake. UVB zrake (280 do 320 nm) odgovorne su za burning odnosno za stvaranje opeklina, tamnjenje kože te pojavu tzv. sun burn stanica u epidermisu. UVA zrake odgovorne su za starenje kože odnosno za tzv. fotoaging, dok su UVC zrake najopasnije i najsnažnije no na sreću ne dopiru do površine Zemlje jer ih zaustavlja ozonski sloj. Još moramo naglasiti da UVB zrake intezivnije dopiru do površine zemlje ljeti dok je intezitet UVA zraka jednak tijekom cijele godine. 

 Fotoprotekcija ili kako se pravilno zaštititi od Sunca?    

Fotoprotekcija predstavlja skup mjera zaštite od navedenih štetnih učinaka zračenja sunčevog spektra. Stoga fotoprotekcija podrazumijeva izbjegavanje izlaganja Suncu, posebno između 11 i 16 sati, nošenje fotoprotektivne odjeće, kapa, šešira i naočala te primjenu fotoprotektivnih sredstava, odnosno krema za zaštitu od sunca. Sve ove mjere smatraju se ispravnim fotoprotektivnim ponašanjem i predstavljaju imperativ u prevenciji zloćudnih tumora kože, ali i u prevenciji starenja kože. Fotoprotektivna odjeća podrazumjeva odjeću izrađenu prema posebnim standardima koja nosi oznaku UPF-Ultraviolet Protection Factor, a njezina zaštita je ekvivalent SPF-u do 40. Za usporedbu lagana ljetna pamučna odjeća pruža zaštitu do 6. Računa se tako da se mjeri intenzitet zračenja prije i nakon prolaska kroz tkaninu, pa predstavlja omjer ova dva mjerenja. Bitno je  naglasiti da odjeća ne podliježe subjektivnim faktorima kao što su nedosljednost u primjeni preparata pa ona pruža zaista onu razinu zaštite kao što je navedeno u deklaraciji. Poliester odnosno sintetička odjeća pruža puno jaču zaštitu od pamuka koji ima jako malu sposobnost apsorbiranja UV zraka. I jedna napomena, nakon pranja pamučne odjeće poznato je da se ona stiska, tako se rupe u tkanju poznate kao „pore“ smanjuju a time se manje zraka prenosi kroz tkaninu, odnosno pranjem pamučne odjeće postižemo bolju zaštitu od UV zraka. Boravak u hladu te oblačno vrijeme ne pružaju dovoljnu zaštitu buduća da oblaci propuštaju i do 95% UV zraka. Također ne smijemo zaboraviti refleksiju sa okolnih ravnih, bijelih površina kao što je kamen, pijesak, površina mora, snijeg. Znači i zimi kad idemo na snijeg treba provoditi adekvatne mjere fotozaštite.

 Što je SPF ?                                                                                     

Sredstva za zaštitu od sunca obilježava zaštitni faktor koji je prikazan laboratorijski određenim brojem (SPF-sun protective factor). Broj zaštitnog faktora označava koliko duže možemo bez opasnosti boraviti na suncu ako smo zaštićeni u odnosu na vrijeme koje bismo mogli provesti bez zaštite. Naravno, to se ne smije shvatiti doslovno jer se odnosi na sunčevo svjetlo srednje jakosti. Na ambalaži zaštitnog sredstva mora biti oznaka UVA u krugu, a da bi proizvod nosio takvu oznaku, zaštitni faktor od UVA zračenja mora iznositi barem trećinu zaštite od UVB zračenja, tj. biti 1/3 navedenog SPF. Podloga u preparatu za zaštitu od sunca određuje njenu efikasnost te kozmetičku prihvatljivost. Zaštitna sredstva primjenjuju se na kožu u obliku losiona, mlijeka, gela i kreme. Suhoj koži prikladnija je upotreba kreme za lice, a mlijeka za tijelo, dok za masnu ili mješovitu kožu preporučamo nemasnu gel kremu. Stikovi su teški za aplikaciju ali su odlični za područja koja nikako ne smijemo zaboraviti zaštititi, kao npr. nos i usnice. Aerosoli su kozmetski elegantni i brzo pokrivaju velike površine tijela.Preparati za zaštitu mogu se podjeliti i prema otpornosti na vodu, pa tako vodootporni označava zadržavanja SPF na površini kože nakon 40 min, odnosno vrlo vodootporni nakon 80 min kupanja.

 

Kako nanositi zaštitna sredstva?

Ne zaboravite da zaštitni proizvodi ne nadomještaju prirodnu zaštitu i ne produljuju vrijeme izlaganja suncu! U Australiji, SAD-u i Kanadi preparati za zaštitu od sunca su registrirani kao lijekovi, dok se u Europi još uvijek svrstavaju u kozmetičke proizvode. Moramo zapamtiti da ne postoji idealna zaštitna krema i da ona nije dovoljna ako ćemo se izlagati Suncu u vrijeme najvišeg UV indeksa. Pogrešno shvaćanje da sredstvo za zaštitu od sunca pruža potpunu zaštitu opasno je jer može dovesti do povećane duljine ili učestalosti izlaganja pojedinaca.

 

Znanstvenici savjetuju da dnevna uporaba sredstava sa nižim zaštitinim faktorom barem na predjelima koji su izloženi sunčevu svjetlu  kao što je lice, prevladava nad bilo kojim rizicima. Na tržištu postoje brojna zaštitna sredstva različitih farmaceutskih firmi, tako da je i financijski čimbenik značajan faktor pri odabiru istog. Valja naglasiti da krema sa zaštitnim faktorom starija od dvije godine više ne pruža djelotvornu zaštitu.

 

Odabir adekvatnog zaštitnog faktora ovisi o nekoliko čimbenika kao što su tip kože, dijelu tijela, UV indeksu, godišnjem dobu te o zemljopisnoj regiji. UV indeks izražava jačinu UV zračenja u određeno doba dana na određenom mjestu i danas se može naći u raznim sredstvima javnog informiranja. UV indeks npr. u srcu dana, ljeti u Dubrovniku iznosit će otprilike 14. No općenito osobama svijetle puti, svijetlih očiju i kose, čija koža uglavnom izgori nakon izlaganja Suncu, savjetovat ćemo SPF factor 50+, dok ćemo osobama tamnije kože, kose i očiju savjetovati SPF factor 30. Možemo okvirno reći da dermatolozi uvijek savjetuju aplicirati visoki zaštitini faktor jer osobe često ne apliciraju dovoljnu količinu zaštitnog sredstva pa ako je na kutiji naznačen SPF 50 kad ga se nanese u tankom sloju SPF iznosit će npr 30. Potrebno je otprilike 35 ml zaštitnog sredstva da bi prekrili površinu cijelog tijela odrasle osobe. Također zaštitno sredstvo se uklanja brisanjem, znojenjem, kupanjem i sl., stoga ga je potrebno nanositi u nekoliko navrata. Naglašavam da se zaštitina sredstva ne smiju nanositi na kožu dojenčeta mlađeg od 6 mjeseci.

 

Koje su štetne posljedice sredstava za zaštitu?

Najčešće prijavljivana posljedica kod primjene zaštitnih sredstava je tzv. “cosmetic intolerans syndrom”, odnosno osjećaj peckanja, svrbeža i štipkanja bez vidljivih promjena na koži. Promjene se pojavljuju otprilike nakon pola sata do sat nakon aplikacije preparata i traju od nekoliko sati do nekoliko dana. Prave alergijske reakcije na preparate za zaštitu od sunca nisu česte. Savjetujemo po prestanku sunčanja  pranjem i tuširanjem odstraniti zaštitnu kremu, te namazati kožu proizvodima za njegu koji će kožu smiriti i nahraniti, te joj vratiti izgubljenu vlagu. Sadašnja saznanja ukazuju da štetni učinci izazvani zaštitinim kremama ne uključuju sustavne štetne posljedice.

 

Sunce i vitamin D

Kad govorimo o Sunčevu svjetlu moramo se osvrnuti i na Vitamin D koji je važan za prevenciju mnogih vrsta raka, kao npr raka pluća i prostate. Najbolji način za postizanje zdrave i pravilne doze vitamina D je izlaganje suncu, dok razni dodaci, tablete ili  hrana ne sadrže odgovarajuću dnevnu dozu ovog vitamina. Stoga znanstvenici preporučavaju izlaganje suncu bez zaštitnog sredstva samo nekoliko minuta dnevno koje je dovoljno za dnevnu dozu ovog vitamina. 

 

Antioksidansi – pomoć u fotprotekciji

Danas se puno govori i o drugim sekundarnim protektivnim faktorima kao što su antioksidansi u lokalnoj ili sistemskoj primjeni a koji štite kožu od slobodnih radikala i reaktivnih kisikovih spojeva (tzv. ROS - reactive oxygene species). Oni se stvaraju djelovanjem UV svjetla, a neutralizira ih naš obrambeni imunološki sustav u koži serijom enzimatskih i neenzimatskih procesa. No u situacijama kade se pretjerano izlažemo Suncu dolazi do njihovog pretjeranog stvaranja, naš imunološki mehanizam se iscrpljuje i dolazi do nakupljanja ovih spojeva koji oštećuju našu DNK u stanicama. Među najznačajnijim antioksidansima koji se koriste u kozmetičkim produktima i zaštitnim kremama spadaju vitamin C i E, provitamin A, beta karoten, silimarin, osmoliti. Lokalni antioksidansi nemaju kapacitet da se ispravno upiju u kožu pa ne štite dobro i imaju nizak SPF. Stoga znanstvenici savjetuju koristiti ih zajedno za zaštitnim kremama da bi se povećala njihova učinkovitost.

 

I na kraju, ne zaboravimo: fotoprotekcija je skup mjera kojima se štitimo od pretjeranog izlaganja sunčevim zrakama da bi izbjegli ubrzano starenje kože ali i pojavu raka kože u kasnijoj dobi. 


Možete li mi pojasniti pregled madeža dermatoskopom?

Imam dosta madeža po koži lica ali i cijelog tijela. Moj liječnik mi je savjetovao pregled dermatologa uz dermatoskopiju. Možete li mi pojasniti pregled madeža dermatoskopom? Da li je bolan?

Glavna funkcija dermatoskopije je analiza pigmentnih promjena, no ona ne može zamijeniti patohistološku analizu-PHD. Danas se koristi više sinonima za dermatoskopiju, kao što su dermoskopija, epiluminiscentna mikroskopija i videodermatoskopija.

Pregled je u potpunosti bezbolan.

Na temelju kliničkog i dermatoskopskog pregleda određuju se pigmentne promjene koje bi trebalo operativno odstraniti uz patohistološku analizu. Operativni zahvat madeža vrši se klasičnim kirurškim postupkom uz lokalnu anesteziju.

Laserski centar

U poliklinici CUTIS koristimo dva lasera:

MedioStar LASER,  diodni laser valne duljine 810 nm, danas se najčešće primjenjuje za trajnu epilaciju neželjene dlakavosti.

Quadro Star laser (valne duljine 532nm) za uklanjanje vaskularnih i hiperpigmentiranih promjena kože.


Estetska kozmetologija
Punjači ili fileri – izvor prirodne ljepote

Vremenom naše se lice mijenja, broj bora i njihova dubina se povećavaju, dok se na drugim mjestima gubi volumen.


Punjač ili filer sastoji se od gela baziranog na hijalurosnkoj kiselini, vrlo sličnoj onoj koju posjeduje i naše tijelo.


Popunjavajući bore i vežući molekule vode hijaluronska kiselina daje licu svježiji i mlađi izgled, a da pri tome ne narušava njegov prirodni izgled.
Ispunjavanje bora hijaluronom je gotovo bezbolno, što ovisi od osobe do osobe.