Alergije i kožni testovi

Alergija je preosjetljivost organizma na neke tvri koje u njega dospiju kroz dišne putove, hranom ili pak putem kože. Simptomi alergijske reakcije mogu biti opći (sistemski) ili lokalizirani na organ ili organski sustav putem kojeg je alergen ušao u tijelo (koža i sluznice, probavni ili dišni sustav). Popis tvari na koje možemo biti alergični je jako velik, odnosno gotovo svaka tvar iz okoliša može uzrokovati alergijsku reakciju.

U prepoznavanju alergijske bolesti važnu ulogu ima iskaz bolesnika odnosno anamneza, kojom iskusni liječnik ciljanim pitanjima može povezati utjecaj nekih vanjskih čimbenika sa simptomima bolesti, a kojih bolesnik nije svjestan. Mnogi bolesnici izloženi su različitim alergenima u svojoj radnoj okolini pa je važno obratiti pozornost na podatke o radnom okolišu, ali i o prehrambenim navikama bolesnika.

Kao prvi korak u određivanju uzročnog alergena, liječnik će primjeniti zlatni standard – kožne testove. Razlikujemo nekoliko vrsta kožnih testova, pa će liječnik izabrati prikladni test za bolesnikovu vrstu alergije. Kod svih testiranja koristimo tvornički priremljene ekstrakte različitih alergena. Rezultate testiranja treba interpretirati iskusni liječnik zbog mnogih lažno pozitivnih rezultata.
Alergološka testiranja djece i odraslih

- ubodni test na inhalacijske i nutritivne alergene – PRICK
- epikutani patch test na standardnu seriju kontaktnih alergena – EP test

PRICK test

PRICK ili test ubodnom lancetom služi za dokazivanje ima li u koži bolesnika protutijela IgE koji reagiraju na određeni alergen. Izvodi se na unutrašnjoj strani podlaktice ili na koži leđa, tako da se stavi kap alergena koja se ubode lancetom. Očitava se nakon 15-ak minuta. Testira se na najčešće nutritivne (hrana) i inhalacijske (peludi) alergene.

Kod pozitivne reakcije na mjestu uboda pojavit će se malo, uzdignuto crvenilo. Veličina otekline kao i brzina njenog pojavljivanja mogu lječniku biti važan dijagnostički podatak,  no pozitivna reakcija ne dokazuje da je točno određena tvar uzrok bolesnikovih simptoma, pa se nalaz potvrđuje određivanjem ukupnih imunoglobulina E u krvi bolesnika ili pak koncentracijom specifičnih protutijela usmjerenih na taj određeni alergen.
Epikutani test na kontaktne alergene

PATCH ili epikutani test služi za dokazivanje kasne alergijske reakcije, odnosno dokazuje alergijsku reakciju na kontaktne alergene.

Izvodi se na koži leđa gdje se lijepe flasteri s alergenima, a test se očitava nakon 48 i 72 sata. Koža reagira na mjestu gdje prepozna tijelu škodljivu tvar tako da se na mjestu kontakta pojavi crvenilo sa malim mjehurićima ispunjenim bistrom tekućinom.